Håvard Holm (Foto: Thomas Haugersveen)
Inntekstsgrensen for fri rettshjelp må heves ytterligere, skriver Håvard Holm (Foto: Thomas Haugersveen)

- På tide med retts­hjelp for vanlige folk     

– Tjener du mer enn 246 000 kroner i året har du god nok råd til din egen advokat, mener staten. Det er ikke en rettsstat verdig, mener Juristforbundet. Når blir det vanlige folks tur til å få rettshjelp? spør Juristforbundets president Håvard Holm. 

Fredag, 5. november 2021 - 13:44

Av Håvard Holm, president i Juristforbundet

I sitt aller siste budsjettforslag foreslo Solberg-regjeringen å øke inntektsgrensen til 270 000 kroner. Det er et viktig skritt i riktig retning, men det er nettopp bare det. Ett skritt.

Når den nye regjeringen snart legger fram sine forslag til endringer i budsjettet, forventer vi at det satses mer på rettssikkerhet. Et godt sted å starte er å heve inntektsgrensen for fri rettshjelp ytterligere.

Uføretrygdede tjener for bra

Inntektsgrensen for å kvalifisere for fri rettshjelp er i dag på 246 000 kroner brutto i året. Det vil si at alle som tjener mer enn dette skal, i statens øyne, ha god nok råd til å hyre sin egen advokat dersom de får behov for det. Det betyr at selv enslige uføretrygdede her til lands tjener «for bra» til å få fri rettshjelp. 

Det sier seg selv at dette ikke er en rettsstat verdig. Din økonomiske situasjon skal ikke være avgjørende for hvordan du blir behandlet i rettssystemet. Men til tross for at mange av oss i flere år har tatt til orde for å heve inntektsgrensen, har lite blitt gjort. 

Stadig færre får

Det har resultert i at lønns- og prisveksten i samfunnet har løpt fra ordningen, og gjort at antallet som kvalifiserer for fri rettshjelp i Norge er halvert siden 2003. I dag oppfyller kun 9 prosent av den voksne befolkningen vilkårene. I Danmark og Sverige er inntektsgrensene langt høyere, slik at over 40 prosent kan få fri rettshjelp ved behov.

Vi hører stadig den nye regjeringen snakke om «vanlige folk». Nøyaktig hvem de er, er imidlertid ikke alltid så lett å få grep om. Vi håper i det minste flere vanlige folk snart kan få adgang til fri rettshjelp.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev for jevnlige oppdateringer.

Emneord: 

Ledige stillinger: