Hallvard Øren mener for få jurister hos fylkes­manns­embetene kan bli et retts­sikkerhets­problem

Torsdag, 19. september 2019 - 7:01

I vår spalte «Juristrunden» stiller vi jurister rundt om i landet spørsmål om deres hverdag.

 

Hallvard Øren er jurist hos Fylkesmannen i Oslo og Viken. Han er også leder i Fylkesmannsjuristene i Juristforbundet. 

 

Hva er det første du gjør når du kommer på jobb?

- Skrur på pc, og så går jeg og henter meg en kopp kaffe. Noen ganger blir det morgenkaffe med kollegaer, og da er det god stemning med både faglige problemstillinger og mye annet. Andre dager starter jeg rett i innboksen og får svart ut henvendelser som har kommet inn.

Hva irriterer deg mest når du leser om jus i media?

- Ofte så forsvinner nyansene i sakene. Det kan virke som journalistene kun er ute etter overskrifter, og da nytter det ikke å vise til at det kan være både hensyn for og mot i en sak.

 Hva er den største utfordringen for jusprofesjonen fremover og der du jobber?

- Fylkesmannen som instans har et vidt spekter av rettssikkerhetsoppgaver. Både som tilsynsmyndighet og klageinstans. Da er det viktig at vi har mange dyktige jurister som vil bidra til at innbyggerne får ivaretatt sine rettigheter.

- Vi ser at flere arbeidsgivere tenker andre enn jurister kan gjøre rettssikkerhetsoppgaver, og at arbeidsgiverne ikke vil betale det en jurist faktisk koster. Manglende juridisk kompetanse hos fylkesmannsembetene og andre instanser kan bli et rettssikkerhetsproblem for innbyggerne.

Har du en favorittbok? 

- Jeg har egentlig ikke noen favorittbok. Jeg er ganske altlesende, og kan sluke en god bok på noen dager om den engasjerer. Det kan være en lang krønike, eller en spennende krimroman. Spesielt på stranden, eller etter en travel og hektisk arbeidshverdag.

Et studieminne som har festet seg ekstra godt?

- Jeg hadde studietiden min i Bergen, og var hele tiden engasjert i Force Marsjør. Der spilte jeg saksofon, og jeg har mange gode minner fra festene vi hadde. Det blir vanskelig å plukke ut et minne fremfor noen andre, men jubileumsfesten i 1999 var en høydare!

Hvor ofte sjekker du jobbmailen på fritida?

- Etter at jeg lastet ned jobbmailen som app på telefonen min, så får jeg de inn med en gang det kommer en ny mail. Det er positivt å ha oversikt over hva som skjer hele tiden, men samtidig så har man aldri helt fri. Men jeg sjekker jo jobbmailen når det plinger inn noe nytt i innboksen uansett.

Blir du stressa hvis du ikke har telefonen i nærheten? 

Jeg har som regel telefonen i nærheten hele tiden, så noen av mine nærmeste vil nok mene jeg er avhengig. Selv mener jeg selvsagt jeg ikke er det, og kan godt legge den fra meg og reise på båttur en hel dag. Men så er det jo greit å være oppdatert på hva som skjer da, og kunne sjekke været på Yr og slikt.

Hvordan musikk ligger i spillelista di om dagen?

- Jeg har ingen apper og andre musikkspillere jeg abonnerer på. Så det jeg hører av musikk får jeg stort fra radio. Dermed er det et ganske vidt spekter av musikk jeg hører på. Det kan variere fra det sære og rare, til p4-musikk. Det blir nok en del eurovision-musikk, og selv om jeg ikke liker alt der så blir det som regel god stemning når den musikken kommer på.

 

Ledige stillinger:

LOGO Vestfold tingrett
Vestfold tingrett
Søknadsfrist: 
31.05.2020
LOGO Fylkesmannen i Troms/Finnmark
Fylkesmannen i Troms og Finnmark
Søknadsfrist: 
31.05.2020
LOGO ESA
EFTA Surveillance Authority, Brussels
Søknadsfrist: 
01.06.2020
LOGO Fylkesmannen i Troms/Finnmark
Fylkesmannen i Troms og Finnmark
Søknadsfrist: 
01.06.2020
LOGO CREO
CREO Forbundet for kunst og kultur
Søknadsfrist: 
03.06.2020
LOGO Asker og Bærum tingrett
Asker og Bærum tingrett
Søknadsfrist: 
03.06.2020
LOGO LO Norge
LO Norge, juridisk avdeling
Søknadsfrist: 
05.06.2020
LOGO Eidsvoll kommune
Eidsvoll kommune, FAMILIENS HUS
Søknadsfrist: 
12.06.2020
LOGO GIEK
Garantiinstituttet for eksportkreditt
Søknadsfrist: 
14.06.2020
LOGO Økokrim
Økokrim, Skatteteamet (Oslo)
Søknadsfrist: 
15.06.2020
LOGO Østgård
Advokatfirmaet Østgård DA, Tromsø
Søknadsfrist: 
01.07.2020