Foto: iStock
Foto: iStock

Forventer flere retts­saker fra arbeids­livet etter gjen­åpningen av Norge

Hva kan arbeidsgiveren egentlig bestemme under en krise? Og hvor lenge skal midlertidige ordninger vare?

Onsdag, 3. november 2021 - 7:14

Under koronapandemien fant arbeidstakere seg i et arbeidsliv i unntakstilstand fordi det var en krisesituasjon, men hvor langt går arbeidsgivers styringsrett i en slik situasjon? Og når er unntakssituasjonen over?

– Under koronapandemien har vi sett mange eksempler på arbeidsgivere som tok beslutninger som vi før kanskje tenkte ikke kunne tas, sier førsteamanuensis Kurt Weltzien ved Høyskolen Kristiania i en artikkel produsert av høyskolen og publisert på forskning.no

Sammen med advokat Margrethe Meder har han i antologien «Styringsretten – prinsipielt, komparativt, aktuelt» skrevet om hvordan styringsretten brukes i krise.

– Når styringsretten utvides under en krise, skal endringene være midlertidige. Men når går koronakrisen over? Denne ubegrensede midlertidigheten har gitt en ny dimensjon til styringsretten som ingen har undersøkt før, sier Weltzien.

– Nå som tiltakene avvikles, forventer jeg at det vil komme flere rettssaker, sier han til forskning.no.

Han nevner temaer som hjemmekontor, tvister om utvidede permitteringsregler, oppsigelser og endring i arbeidsoppgaver.

– Det er på sin plass at det kommer saker nå. De siste dommene om styringsrett og krise er fra 1940-, 1950- og 1960-åra. Det er ikke gitt at de grensene man trakk opp da, er de som gjelder nå, sier Weltzien, som også jobber som advokat i Næringslivets hovedorganisasjon (NHO).

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev for jevnlige oppdateringer.

Emneord: 

Ledige stillinger: