Afghanistan (Foto: UNAMA/ Fraidoon Poya)
(Illustrasjonsfoto: UNAMA/Fraidoon Poya)

Frykter for kvinnelige juristers sikkerhet i Afghanistan

Kvinnelige dommere er spesielt utsatt etter Talibans maktovertakelse advarer internasjonal organisasjon.

Torsdag, 19. august 2021 - 8:21

Et internasjonalt nettverk av kvinnelige dommere frykter at dommerkolleger i Afghanistan er blant jurister som kan være i spesielt stor fare når Taliban på kort tid har gjenerobret makten i landet. Søndag tok bevegelsen kontroll over hovedstaden Kabul.

Det er organisasjonen International Association of Women Judges (IAWJ) som advarer mot at kvinnelige dommere og deres familier kan være i fare på grunn av arbeidet de utfører og på grunn av dommer de tidligere har avsagt i både kriminalsaker, korrupsjonssaker og familiesaker.

Organisasjonen uttaler at faren øker, både fordi de er kvinner, og fordi det er sannsynlig at domfelte blir løslatt fra fengsel, melder britiske The Law Gazette.

Dødelig angrep

Ifølge International Association of Women Judges er det 270 kvinnelige dommere i Afghanistan.

Sikkerhetssituasjonen har vært kritisk også før Taliban rykket inn. Ifølge IAWJ har det vært flere tilfeller av dødelige angrep rettet mot Afghanere som jobber i domstoler. I januar ble to kvinnelige dommere i landets høyesterett angrepet og drept.

Også andre jurister i landets justissystem er i fare uttaler britiske The Law Society, Bar Council og Bar Human Rights Committee. I en felles uttalelse heter det at de er dypt bekymret for situasjonen og for hvilken skjebne som nå kan møte både advokater, dommere og andre jurister.   

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev for jevnlige oppdateringer.

Emneord: 

Ledige stillinger:

NAV
Søknadsfrist: 
27.09.2021
The EFTA Surveillance Authority
Søknadsfrist: 
03.10.2021
The EFTA Surveillance Authority
Søknadsfrist: 
03.10.2021
Universitetet i Bergen
Søknadsfrist: 
03.10.2021
Trøndelag statsadvokatembeter
Søknadsfrist: 
07.10.2021
NTNU
Søknadsfrist: 
07.10.2021
Skattedirektoratet
Søknadsfrist: 
11.10.2021
Norges Farmaceutiske Forening
Søknadsfrist: 
20.10.2021