Ivan Pavlov (Foto: sipausa)
Advokat Ivan Pavlov (Foto: sipausa)

Jurist­protest mot arrestasjon av russisk menneske­retts­advokat

En utvikling uforenlig med verdiene i et demokrati, sier Juristforbundet om arrestasjon av den kjente menneskerettsadvokaten Ivan Pavlov. 

Torsdag, 6. mai 2021 - 7:42

Det er i et brev til den russiske ambassadøren til Norge at Juristforbundet protesterer mot arrestasjon av advokat Ivan Pavlov.

Det ble 30. april kjent at russiske myndigheter hadde arrestert menneskerettsadvokaten som blant annet er kjent som forsvarer til den fengslede opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj. 

Ifølge amerikanske New York Times ble advokat Ivan Pavlov sluppet fri igjen, men med forbud mot å bruke internett og telefon. Pavlov og hans kolleger har ofte høyprofilerte klienter med den føderale russiske sikkerhetstjenesten som motpart, skriver avisen. 

Pavlovs egen organisasjon, Team 29, sier at advokaten er anklaget for å ha publisert konfidensiell informasjon om etterforskningen av en tidligere journalist - men mener arrestasjonen ble gjort for å skremme Pavlov og hans kolleger fra å kunne utføre forsvarerjobben for sine klienter.

– Ytterligere et skritt i gal retning

«Uten at vi kjenner mer av bakgrunnen for pågripelsen, registrerer vi med uro at Team 29 mener arrestasjonen ble gjort for å skremme Pavlov og hans kolleger fra å forsvare sine klienter», skriver Juristforbundet i protestbrevet til den russiske ambassadøren i Norge, og minner om hvilken rolle forsvarsadvokater har i en rettsstat.

«Det er et grunnleggende prinsipp i enhver rettsstat at forsvarere ikke skal bli identifisert med sine klienter eller de standpunkter advokaten forfekter for sin klient og klientens interesser», heter det i brevet undertegnet Juristforbundets president Håvard Holm og leder for Juristforbundet – Privat, Anders Schrøder Amundsen. 

«Fengsling av opposisjonelle, som Aleksej Navalnyj, er et skritt i autokratisk retning. Fengsling av den opposisjonelles advokat er ytterligere et skritt i gal retning. Norges Juristforbund mener denne utviklingen er uforenlig med verdiene i et demokrati. Vi ber derfor Den Russiske Føderasjonen avstå fra slike arrestasjoner», skriver de. 

Dmitrij Peskov, som er president Vladimir Putins pressetalsmann, benekter ifølge New York Times at arrestasjonen er ledd i en samlet kampanje for å kneble opposisjon og kritikere: 

– Dette er ikke en del av en samlet trend. Det er forskjellige episoder og ulike saker, uttalte Peskov til journalister. 

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev for jevnlige oppdateringer.

Emneord: 

Ledige stillinger:

NAV
Søknadsfrist: 
27.09.2021
The EFTA Surveillance Authority
Søknadsfrist: 
03.10.2021
The EFTA Surveillance Authority
Søknadsfrist: 
03.10.2021
Universitetet i Bergen
Søknadsfrist: 
03.10.2021
Trøndelag statsadvokatembeter
Søknadsfrist: 
07.10.2021
NTNU
Søknadsfrist: 
07.10.2021
Skattedirektoratet
Søknadsfrist: 
11.10.2021
Norges Farmaceutiske Forening
Søknadsfrist: 
20.10.2021