Kari Sollien (Foto: Akademikerne)
Kari Sollien (Foto: Akademikerne)

Akademikerne kritisk til forlengelse permitterings­perioden

Akademikerne er kritisk til at Regjeringen forlenger permitteringsordningen og innfører ny arbeidsgiverperiode.

Torsdag, 13. august 2020 - 17:40

Statsminister Erna Solberg har varslet at permitteringsperioden utvides fra 26 til 52 uker på grunn av konsekvenser av koronapandemien. Endringene innføres fra 1. november og varer frem til utgangen av juni neste år. Samtidig innfører regjeringen en ny arbeidsgiverperiode på fem dager for dem som er permittert mer enn 30 uker. 

– Akademikerne mener at det er uheldig å forlenge permitteringsperioden, og vi er kritiske av flere grunner. Vi frykter at det passiviserer arbeidskraften og dermed hindrer omstilling. I tillegg risikerer vi å holde liv i bedrifter som ikke har reelle sjanser for å overleve, sier leder i Akademikerne, Kari Sollien i en pressemelding.

– Blitt for rimelig å permittere

For Akademikernes grupper synker andelen permitterte og ledige – men ledigheten er likevel to til tre ganger det den var før pandemien, skriver Akademikerne. Blant høyt utdannede er det særlig de som er i oljerelatert virksomhet som er utsatt, og de frykter at det vil komme flere nedbemanninger utover høsten. 

Sollien mener at den nye arbeidsgiverperioden burde vært lenger enn det regjeringen legger opp til. 

– Vi har sett under koronakrisen at terskelen for å permittere i flere tilfeller har vært for lav. Det har rett og slett blitt for rimelig for arbeidsgiver å permittere. Vi mener det hadde vært riktig med i hvert fall ti dagers betaling for arbeidsgiver, sier Sollien.

LO: – Jaggu på tide

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sier i en pressemelding følgende om utvidelsen av permitteringslengden:

– Det var jaggu meg på tide. Tusenvis av permitterte har ventet altfor lenge.

– At permitteringslengden nå er utvidet er bra, men å bruke så lang tid på noe så viktig mener vi var farlig defensivt av regjeringen. Det skapte unødvendig stor usikkerhet og engstelse for titusenvis av arbeidstakere og alle bedriftene som er rammet av koronakrisen, sier Gabrielsen.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev for jevnlige oppdateringer.

Emneord: 

Ledige stillinger:

LOGO Sivil Klareringsmyndighet
Sivil klareringsmyndighet
Søknadsfrist: 
20.09.2020
LOGO Gulating lagmannsrett
Gulating lagmannsrett
Søknadsfrist: 
21.09.2020
LOGO NVE
NVE, Juridisk seksjon
Søknadsfrist: 
21.09.2020
LOGO UNE
UNE Utlendingsnemnda
Søknadsfrist: 
21.09.2020
LOGO Justervesenet
Justervesenet
Søknadsfrist: 
28.09.2020
LOGO Boligbyggelaget NOBL
Boligbyggelaget NOBL
Søknadsfrist: 
30.09.2020
LOGO Br sund
Søknadsfrist: 
07.10.2020